В 90% от случаите причинителят е ешерихия колиЦиститът е заболяване,

...
 В 90% от случаите причинителят е ешерихия колиЦиститът е заболяване,
Коментари Харесай

Жените страдат осем пъти по-често от цистит

 
В 90% от случаите причинителят е ешерихия коли
Циститът е заболяване, което дамите изпитват осем пъти по-често от мъжете, и е известно с неприятните си признаци. То се съпровожда от инфекциозен развой в пикочния мехур. 

Симптомите са: пронизваща болежка в долната част на корема, постоянно уриниране, болежка и парене при уриниране, неразположение и уязвимост, болежка по време на сексуален акт, болки в кръста, потъмняване на урината (увеличени бели кръвни клетки), чувство за ненапълно изпразване на пикочния мехур.

Въз основа на аргументите за възникването си болестта може да бъде разграничено на две групи: заразен и неинфекциозен цистит.

Инфекцията е най-честата причина за инфектиране. В 90% от случаите причинителят е ешерихия коли, която се намира в ректума на всеки човек. Обикновено бактерията не е в положение да аргументи щета на тялото, само че откакто попадне в пикочния мехур и интензивно се развъди там, микроорганизмите провокират инфекциозен развой.

Циститът се счита за „ женско “ заболяване заради анатомични особености. Женската уретра е няколко пъти по-къса от мъжката, тъй че e.Coli навлиза по-лесно в тялото на дамите. Възпалението на пикочния мехур може да се предхожда от разнообразни гинекологични болести. Патогенната микрофлора се трансферира от гениталните органи в пикочно-половата система, увреждайки нейната лигавица. Друг провинен за появяването на цистит са полово излъчените инфекции: хламидия, херпес, кандида, трихомонада. 

Неинфекциозен цистит се среща при пациенти с рак, които са били подложени на химиотерапия или лъчетерапия на тазовите органи, както и след цистоскопия - способ за проучване на пикочния мехур.

Може да се разграничи още един тип - алергичен цистит, който се отличава с ненадейно начало и бързо протичане.

Възпалението на пикочния мехур поражда вследствие на имунен отговор към някакъв алерген - лекарство, контрацептив или хигиенични артикули.

Когато се появят първите признаци, никога не се самолекувайте, а се консултирайте с доктор, с цел да предотвратите вероятни затруднения. Избягвайте физическа интензивност, визити на горещи бани, сауни и басейни.

Забранено е да се ползват нагревателни подложки върху стомаха или да се взема парещ душ. Избягвайте пикантни, пържени и солени храни, които нервират лигавиците, както и алкохол. Препоръчително е да приемате неподсладен сок от алена боровинка. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР